Keresés:
 
Index > Hirek, informaciok - oktatas > Az önkormányzati közoktatási feladatellátásról tanácskoztak Tabon
Az önkormányzati közoktatási feladatellátásról tanácskoztak Tabon twitter MySpace Facebook


Az önkormányzati közoktatási feladatellátásról tanácskoztak Tabon

Harmadik állomásához érkezett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által megszervezett, norvég alapú pályázati támogatásból finanszírozott programsorozat. A tapasztalatcserék témája a magyar önkormányzati közoktatási feladatellátás jó gyakorlatainak bemutatása.

Tabon a Zichy Mihály Művelődési Központban megrendezett ülésen a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás területén a 6 év alatt átstruktúrálódott közoktatási hálózat és kialakításának módszere, folyamata, valamint a három nagyobb közoktatási mikrocentrum (Andocs, Tab, Törökkoppány) került bemutatásra.

A programsorozat állandó meghívottjain – Hódmezővásárhely, Mátyásdomb, Kistokaj, Tab közoktatási szakemberein – kívül a Balatonföldvári, Zalaegerszegi, Barcsi és a Sásdi kistérség is képviseltette magát aktív résztvevőként.



A tabi Takáts Gyula Integrált Közoktatási Központ Zeneiskolai Intézményegységének fúvószenekara színvonalas és hangulatemelő műsora után Steiner Erika, a TÖOSZ főtitkár-helyettese megnyitotta az ülést. Farkasné Szabó Ildikó tanügyigazgatási szakértő, a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Munkaszervezetének vezetője, a program szakértője prezentációval egybekötött előadásában bemutatta a Koppány völgye kistérség közoktatási struktúráját, kialakulásának motiváló és gátló tényezőit, folyamatát, fejlődését 2004-től napjainkig, továbbá ismertette a még megoldásra váró feladatokat.



Körvonalazódott az intézményi társulás előnye, ami nem csak gazdasági szempontból hatékony megoldás.
Ráirányult a figyelem az új közoktatási rendszer működtetését befolyásoló tényezők összefüggéseire is.
Összességében minden előnyét, hátrányát, lehetőségét bemutatta a törvényeknek megfelelő és színvonalas közoktatási struktúra kialakításához, amely minden kistérség részére jó példaként szolgálhat.

Csizmadia Nándor, a Takáts Gyula Integrált Közoktatási Központ főigazgatója bemutatta a kistérség legnagyobb közoktatási intézményfenntartó társulását, annak felépítését és az intézmény szolgáltatási kínálatát.
Prezentált előadásában kitért a társulásban részt vevő önkormányzatokra, azok helyzetére, az intézmény irányítási rendszerére, felépítésére, a létszámok alakulására. Bemutatta a kistérség minden településén élő gyermekeket ellátó egységes pedagógiai szakszolgálatot, annak munkáját.
Szemléltette a kistérség által szerzett források mértékét és felhasználási módjait.

Törőcsik Ferencné, Andocs község polgármestere, a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának általános elnökhelyettese, az andocsi közoktatási mikrotársulás elnöke előadását az andocsi mikrocentrum sajátosságairól, átalakulásának folyamatáról, a többcélú társulás által nyújtott előnyökről tartotta.

Ifj. Varga György, Törökkoppány község polgármestere, a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának elnökhelyettese, a törökkoppányi közoktatási mikrotársulás elnöke prezentációval kísért előadásában elmondta, hogy a törökkoppányi mikrocentrum már létezett, nem kellett átalakítani a rendszert, a társulás pozitív fejlődést idézett elő, mind anyagilag, mind a minőségi oktatás terén. Hangsúlyozta továbbá, hogy a többcélú társulás munkaszervezetétől tanügyigazgatás, fenntartói döntés-előkészítés területén komoly szakmai segítséget kapnak, így a törvényes működtetés követelményeinek is eleget tesznek.

Az előadásokat követően Schmidt Jenő, a Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának elnöke vezette és foglalta össze a vitát, amelynek keretein belül megtárgyalásra kerültek a közoktatási társulások előnyei és hátrányai, mindenki megfogalmazhatta félelmeit és hangot adhatott jó tapasztalatainak.

Sokan úgy gondolták, annak ellenére, hogy a Koppány-völgye Társulás területén jól felépített struktúra szerint kiválóan működik a rendszer, mégsem érzik azt, hogy ez az ő településükön, kistérségükben is megoldás lehet a felmerült problémákra.

 Hlatky Ágnes
Kapcsolódó linkek

Hírlevél feliratkozás
Website made by: GrApixx Design Studio
Bemutatkozás | Hírek, információk | Kistérség települései | Szolgáltatások | Településfejlesztés | Munkaerőpiac
Humán közszolgáltatás | Képgaléria | Letöltések | Hasznos linkek | Kapcsolat | Adatbázis | Fórum
© Copyright 2006 - Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás - minden jog fenntartva :: Jogi nyilatkozat