Keresés:
 
Index > Cimoldal > DDOP-5.1.5/B-11-2012-0007 kódszámú pályázat
DDOP-5.1.5/B-11-2012-0007 kódszámú pályázat twitter MySpace Facebook


DDOP-5.1.5/B-11-2012-0007 kódszámú pályázat

Tengőd, Bedegkér, Törökkoppány és Andocs Községek csapadékvíz elvezetésének fejlesztése 

 


A Dél-Dunántúli Operatív Program

 „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése”

pályázat keretében

A projektben résztvevő településeken régóta visszatérő problémát jelent a településekre lehullott csapadékvíz elvezetése. A községekben lévő árkok sok helyen nem tudnak megbirkózni a hirtelen, és nagy mennyiségben érkező csapadékkal, így gyakran önti el a víz a települések mélyebben fekvő pontjait. A csapadékvíz-elvezetési problémák miatt az elmúlt években több alkalommal is előfordult belvíz kár, az árkokból kilépő víz alámossa az utakat, elönti a kerteket, a családi házak alagsorait, pincéit, udvarait, stb. komoly anyagi károkat okozva.


A vízelvezetési problémák megoldása egy átfogó, a települések egész területére kiterjedő vízrendezési beruházást tesz szükségessé. Ennek elmaradása esetén fokozottan számítani lehet a jövőben az elmúlt évekhez hasonlatos káreseményekre. A projektgazda legfőbb célja a környezetbiztonság növelése, a kistérséghez tartozó települések infrastrukturális ellátottságának javítása, valamint a településkép javítása, így a vízgazdálkodási célú beruházások kiegészítik egymást, erősítik egymás hatásait. Az előzőeken túl az önkormányzatok felé számos lakossági bejelentés, panasz érkezik az árkok állapotát illetően, ezért lakossági igény is a projekt megvalósítása.(Mellékletben található a bejelentésekből másolat.) Ezekből kiderül, hogy nem csak környezetvédelmi szempontokat szükséges figyelembe venni, mivel jelenleg a lakók életkörülményeit is veszélyezteti a jelenlegi helyzet, ami anyagi károkat okoz, mind az önkormányzatok, mind a lakosság számára. A projekt műszaki tartalmának tervezésekor a tervezők figyelembe vették a területi adottságokat, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy illeszkedjen a terv a területi vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez, a bel- és külterületi vízelvezetések összhangban legyenek, és egyben a vízgyűjtő szemlélet is érvényesüljön.

A projekt célja, hogy javítsa, egységesítse a községek területének vízelvezetését, a beruházással érintett területeken a csapadék-, és a belvíz-veszélyeztetettséget csökkentse, ezzel is hozzájáruljon a környezetbiztonság növeléséhez. A tervezett beruházás révén egységesebb lenne a települések vízelvezetése, biztonságosabbá válnának a lakhatási és közlekedési körülmények. A vízelvezetés végleges megoldására a terepadottságoknak megfelelő, burkolt árokrendszer épül ki az említett utcákban. A projekt keretében összesen 3.714 méter csapadékvíz-elvezető árok kiépítése és felújítása történik meg.

A projekt megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam 156.085.719 Ft vissza nem térítendő forrást biztosít.

További információ: www.nfu.hu oldalon található.


Kapcsolódó linkek

    Hírlevél feliratkozás
    Website made by: GrApixx Design Studio
    Bemutatkozás | Hírek, információk | Kistérség települései | Szolgáltatások | Településfejlesztés | Munkaerőpiac
    Humán közszolgáltatás | Képgaléria | Letöltések | Hasznos linkek | Kapcsolat | Adatbázis | Fórum
    © Copyright 2006 - Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás - minden jog fenntartva :: Jogi nyilatkozat