Keresés:
 
Index > Telepulesek > Bábonymegyer
Bábonymegyer twitter MySpace Facebook


Bábonymegyer




Szelíd lankák és gazdag élővilágú dús erdőségek látványát kínálja a táj. A falu alatt folyik el a Kis-Koppány-patak.

Bábonymegyer két külön álló falurészből áll, de közigazgatásilag, gazdaságilag egy községnek számít, 1927-től. Korábban 1908-ig Bábony, 1908-27-ig Nagybábony, illetve, a másik falu rész Koppánymegyer nevet viselte. Koppánymegyer két vezér nevét juttatja eszünkbe: Koppány és Megyer. II. Endre királyunk (1205-35) okiratában Baba néven kerül említésre. 1259-es birtok levélben Babon néven. Ekkor ugyan is Babonis Gergely ispán, Koppány nem beli rokona pereskedett a faluért. A török hódoltság idején, a falu elnéptelenedett. 1563-ban kilenc, 1577-ben tíz házat jegyeznek fel. A Rákóczi szabadság harcot követően, 1731-ben a pusztának tekinthető településre Győrből, Lajoskomáromból, Tabról, Torvajról földműves evangélikusok telepedtek be az itt élő cselédsorba tartott reformátusok közé. Elkezdték az oratóriumokat, paplakokat, iskolákat építeni. 1784-86-ig református, 1831-32-ig evangélikus iskolák. 1805-ben készült jegyzőkönyv szól az iskoláról huszonnégy tanulóval. Bábonyban evangélikus és református, Megyeren katolikus és református iskola volt 1948-ig. 1850-1870 közötti időszakban egy különleges világ, a betyár világ alakult ki.

A falu környezete: erdők, völgyek, avar gyűrűk kedveztek a betyároknak. Köztük említést kell tenni Patkó Pistáról, a Bábonyban híres betyárról, akit mint tudjuk a pandúrok fogták el.A Bábonyi temető árkába lett eltemetve, mert úgy tartották, hogy az ilyen embereket nem lehet temetőbe temetni. Ahol mindenszentekkor szinte hagyományként égnek a gyertyák.

Rudnay Gyula festő az 1920-as évektől minden nyarat itt töltött Bábonyban. Háza ma Emlék Múzeum, melynekRudnay_Gyula.jpg udvarán látható Andrássy Kurta János Rudnay-szobra.













Rudnay_Nagybabonyi_utca.jpgItt született egyik legismertebb festménye is, a "Nagybábonyi utca".









1960-as évektől sokat fejlődött a falu. Bevezették a villanyt, egyre több ember látogatott ide. 1962-től a bábonyi felsőtagozat megyerre járt iskolába a kastélyból kialakított négy új tantermes épületbe. Az iskola 1998-ban felvette Rudnay Gyula nevét.

Napjainkban a falu lélekszáma 910-930 fő körül mozog. Évente rendez a falu szüreti felvonulást, falunapot.


Elérhetőség:


Polgármesteri Hivatal:

Polgármester: Kiss Sándorné
Jegyző: Dr. Szűts Dóra
Cím: 8660 Tab, Kossuth L. u. 49.
E-mail: babonymegyer@somogy.hu
Tel.: 84/525-900
Fax.: 84/525-908
 
Kapcsolódó linkek


Hírlevél feliratkozás
Website made by: GrApixx Design Studio
Bemutatkozás | Hírek, információk | Kistérség települései | Szolgáltatások | Településfejlesztés | Munkaerőpiac
Humán közszolgáltatás | Képgaléria | Letöltések | Hasznos linkek | Kapcsolat | Adatbázis | Fórum
© Copyright 2006 - Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás - minden jog fenntartva :: Jogi nyilatkozat