Keresés:
 
Index > Telepulesek > Törökkoppány
Törökkoppány twitter MySpace Facebook


Törökkoppány

A Koppány-völgye a megye egyik legszebb természeti területe. A patak déli oldalán dombok emelkednek, s a völgy-zúgokban falvak vannak. Amikor a völgy kinyílik, a formák lágyabbak lesznek, elénk tárul Törökkoppány.

A település a XV-XVI. században tett szert nagyobb jelentőségre. Ebben az időben épült a vára, amelyet 1542-ben hiába ostromoltak a törökök, csak 1551-53 között sikerült elfoglalniuk. A települést a budai pasa a szandzsák központjává tette, melyhez 5 járás tartozott közel 60 településsel. A törökök elsősorban a várat építették tovább így Koppány mohamedán vallási épületekkel, 2 dzsámival és 11 mecsettel gyarapodott. Ezen kívül kutat, fürdőt és vízvezetéket is létesítettek.
Zrínyi György és Nádasdy Ferenc 1587-ben rövid időre visszafoglalták a várat, 1589-ben viszont ismét a megszállók kezén volt a település és vidéke.

Többszöri csatározás után 1689-ben került ismét magyar kézre. A török több mint száz éves uralmát követően az épületek nagy része az enyészeté lett. Erről a korról a néphagyomány sokkal többet őrzött meg, mint a dokumentumok (pl.: utca-, dűlőnevek).


                                                                                                               

A török hódoltság egyik leglátogatottabb emléke a falutól délre a Cseszmei erdőben található Török-kút. Kiépített, köves úton könnyen felkereshető. Egykor a forrás vízét agyagcsövek szállították a település jelentősebb épületeihez.
E tájrészt véderdőként kezeli a Sefag Igali Erdészete. A Török-kút közelében találhatók az Erzsébet királyné tiszteletére ültetett emlékfák, melyek még a mai napig állnak. A kút közelében lévő ifjúsági táborban szálláslehetőség biztosított.

A török hódoltság idejére emlékeztet az 1999. augusztusában felavatott fehér márvány csorgókút.

Az egykor a templom mellett található török turbános sírkő a hagyomány szerint az egykori koppányi aga síremléke. Ma a Helytörténeti Múzeumban található.

Eredetileg Török Bálint építtette 1536 táján a törökkoppányi várat, mely egykor a község belterületének nagy részét magába foglalta. A várárok nyoma a község nyugati oldalán kb. 230 méter hosszan jól követhető. A vár- melyet a török 1500-as évek közepétől az 1600-as évek végéig tartott - a magyar irodalomban sokszor szerepel.

Törökkoppány és a Koppány-völgyének egyik legjelentősebb műemléke a község központjában álló, középkori eredetű római katolikus templom. A templom északi széksekrestyéjében a Helytörténeti Múzeum helyisége nyílik, amelyben a község nép- és egyházművészeti emlékeit rendezték be. A templom és a község török-kori történetének érdekes és értékes darabja a törökkori mosdómedence.



Elérhetőség:

Polgármesteri Hivatal

Polgármester: Ifj. Varga György
Jegyző: Orbánné Zilizi Márta
Cím: 7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66.
E-mail: pmtorokkoppany@somogy.hu
Tel.: 84/577-914, 84/377-694
Fax.: 84/577-940, 84/377-673
Weboldal: www.torokkoppany.hu


 
Kapcsolódó linkek


Hírlevél feliratkozás
Website made by: GrApixx Design Studio
Bemutatkozás | Hírek, információk | Kistérség települései | Szolgáltatások | Településfejlesztés | Munkaerőpiac
Humán közszolgáltatás | Képgaléria | Letöltések | Hasznos linkek | Kapcsolat | Adatbázis | Fórum
© Copyright 2006 - Koppány-völgye Többcélú Kistérségi Társulás - minden jog fenntartva :: Jogi nyilatkozat